Variabilitat alimentària, De veritat cal menjar de tot?

Segurament, durant la teva vida hagis sentit innombrables vegades el missatge de què cal menjar de tot per tenir una bona salut, però; Què té de cert aquest missatge? No serà una estratagema més de les grans indústries alimentàries per convèncer-nos i que així comprem més quantitat dels seus productes ultraprocessats?

En primer lloc, permet-me dir-te que no, no cal menjar de tot per estar saludable. Sinó, com poden estar saludables aquelles persones que tenen al·lèrgia a un aliment en concret i això els impedeix “menjar de tot”?

De fet, fins on avui sabem no hi ha cap aliment imprescindible, a excepció de la llet materna a la primera infància per al correcte creixement d’un nadó (o, l’ús de fórmules artificials aptes per a ells, en cas que no es vulgui o no es pugui donar el pit).

El que vull dir amb tot això és que, tret d’aquesta etapa de la vida en concret, no necessitem menjar de tot.

Fins aquí tenim clar allò que s’ha esmentat anteriorment. Ara bé, com més varietat d’aliments ingereixi, serà millor per a la meva salut?

 

Per respondre a aquesta pregunta utilitzarem 2 articles científics de molt interès que són els següents:

1. Dietary diversity: implications for obesity prevention in adult populations. A science advisory from the American heart association.

2. Association between dietary diversity and all cause mortality: multivariable model in Mediterranean population with 18 years of follow-up.

El primer article és força clar esmentat que “menjar una varietat de diferents aliments” sembla ser, segons evidència observacional, que està associat a patrons alimentaris subòptims on s’ingereixen majors quantitats d’aliments processats, cereals refinats i begudes ensucrades/edulcorades i menys consum de aliments mínimament processats com poden ser peix, fruita, vegetals…. I això pot estar associat amb un augment de pes i la presència d’obesitat a poblacions adultes.

Amb tot això, conclouen que l’evidència científica fins ara no dóna suport a la noció d’una alimentació on s’inclogui una gran diversitat d’aliments com una estratègia efectiva per promoure patrons alimentaris i un pes corporal saludables.

Ara bé, amb aquesta petita anàlisi, podríem agafar aquesta afirmació de “menjar una varietat de diferents aliments” i transformar-la per excloure totes aquestes opcions que no tinguin cabuda en una alimentació saludable, és a dir, podria quedar alguna cosa com “és important menjar una varietat de diferents aliments dins de les opcions més saludables (com a productes mínimament processats i prioritzant opcions vegetals) excloent els ultraprocessats, cereals refinats i begudes ensucrades/edulcorades”.

I, aquesta darrera afirmació queda parcialment recolzada amb el segon estudis que hem dit que analitzaríem on suggereixen que una gran diversitat de consum d’aliments vegetals s’associa amb una disminució total en la mortalitat per totes les causes i d’accidents cerebrovasculars.

Espero que aquest article us sembli com a mínim interessants i ens ajudi a trencar certes afirmacions dogmàtiques que hem rebut durant tota la nostra vida.

Si teniu dubtes podeu posar-vos en contacte amb mi a través de la pàgina web. Ens veiem el mes que ve!