Preguntes freqüents

Un lacti és el terme que defineix els productes elaborats a base de llet o algun producte que se’n deriva. Podem trobar lactis de diferents animals mamífers com són la vaca, la cabra, l’ovella i la búfala…

Això dependrà molt del país on ens trobem. En el cas d’Espanya, podem trobar una gran varietat de lactis com són iogurts, llets i llets fermentades, formatge, mantega, mató, recuit, quallada, postres lactis…

Encara que ho explico amb més deteniment en un article del blog, com a resum podem dir que, entre 1 i 3 racions al dia, depenent sobretot dels gustos i costums de la persona.

Segons l’evidència que tenim la resposta, sí. De fet, a la revisió de guies de salut podem observar com s’inclouen els lactis en consum diari.

Una de les guies més actualitzades a dia d’avui i que va veure la llum el 2020 és la guia de l’Agència de Salut Pública de Catalunya “Petits Canvis Per Menjar Millor” la qual us convido a llegir.

No. Els lactis varien molt en la seva composició depenent del processat que es faci, un dels exemples més clars és la comparació entre un formatge fresc i una curació.

En comparar-los veiem que el formatge curat ens aporta més energia i un sabor més intens que el formatge fresc, això és degut principalment al fet que el formatge curat és més sec ja que, durant el seu processament ha perdut gran part de l’aigua que el compon, la qual cosa fa que el producte final sigui molt més concentrat en extracte sec.

No. El quefir en contenir una doble fermentació (àcid làctica i alcohòlica) produeix una petita quantitat d’alcohol que amb prou feines és representativa, però durant algunes situacions de la vida com l’embaràs hem de limitar la quantitat d’alcohol a 0.

Però sí que poden consumir perfectament iogurts on la fermentació és només àcid làctica i no hi haurà cap traça d’alcohol.