Guia de la salut

Sin fondo

Hola! Sóc Miquel Àngel Ferrà Alemany, dietista-nutricionista especialitzat en nutrició clínica i en salut comunitària. Vaig estudiar el grau a la Universitat de Lleida i, després em vaig especialitzar de la mà del centre Aleris.

Sóc un fidel amant de la nutrició que no creu en les dietes, em baso principalment en l’educació nutricional per aconseguir empoderar l’individu i que aquest sigui autosuficient en allò que l’alimentació representa i per això sóc aquí, per poder ajudar-te a discernir entre les diferents vessants de la nutrició i que escullis el camí que més s’adapti a tu, tant per assolir els teus objectius com per mantenir un estat de salut òptim el màxim de temps possible.

Actualment, a més d’assessorar El Mató d’Ullastrell, estic treballant per a l’Institut Català de Salut (ICS) com a dietista-nutricionista per millorar els hàbits a nivell poblacional realitzant intervencions comunitàries i atenent pacients concrets.

Lactis: Tipus i efectes

Actualment al mercat podem trobar infinitat de productes lactis pel fet que es poden realitzar una gran varietat de productes com formatges, iogurts, mató, quefir, quallada…

I, no només cal tenir en compte la varietat de productes sinó també la procedència d’aquests… Què a què em refereixo amb això? Doncs que podem utilitzar llet de diferents mamífers com són la vaca, la cabra, l’ovella, la búfala, la burra…

Quines diferències podem observar entre la llet de vaca i la de cabra?

Una de les principals diferències de la llet de cabra respecte de la llet de vaca és la seva digestibilitat, s’ha observat que la seva tolerància i digestibilitat són més grans que la llet de vaca convencional. A més, en la seva composició s’observa que conté més proteïnes i calci i menys lactosa que la llet de vaca, la qual cosa, a causa de l’alta incidència d’intolerància a la lactosa que hi ha, es pot arribar a utilitzar com a estratègia per millorar la tolerància d’aquelles persones que continuen ingerint lactis.

D’altra banda, sabem que la llet de cabra conté un perfil d’àcids grassos diferent que la llet de vaca; en aquest cas, si observem la quantitat de colesterol, la llet de cabra conté aproximadament 11 mg per 100 grams de producte en contra de la llet de vaca que conté 14 mg de colesterol per 100 grams de producte (tot i que dependrà de l’espècie i l’època de l’any).

I, per últim, destacar la presència de pèptids bioactius que són petits fragments proteics que tenen efectes beneficiosos sobre diferents sistemes del cos com són el cardiovascular, endocrí, immunològic i nerviós.

Bibliografía:

  1. Turck D. Cow’s milk and goat’s milk. World Rev Nutr Diet [Internet]. 2013 [cited 2022 Jul 26];108:56–62. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24029787/
  2. Park YW. Goat milk: Goat milk – chemistry and nutrition. Handbook of Milk of Non-Bovine Mammals: Second Edition. 2017 Jun 2;42–83.