A la recerca d’un producte lacti de qualitat

Fa un parell d’articles analitzem les diferències entre les postres làcties i els mateixos lactis per veure que, encara que els noms semblen similars, no hi tenen a veure res.

De fet, vam poder veure que les postres lactis no són la millor opció per consumir de forma freqüent a casa nostra, principalment per les seves grans quantitats de sucre, edulcorants, saboritzants…

I, és que bàsicament és això el que ens ajuda a diferenciar un lacti que és correcte i un que és millor deixar-ho al lineal del supermercat. Els productes lactis que hem de descartar a primera vista són aquells que tinguin ingredients com:

  • Sucres afegits
  • Edulcorants
  • Saboritzants
  • Colorants
  • Midons modificats

A més, una cosa molt important amb què cal anar amb compte són els sucres afegits perquè moltes vegades no ens adonem que hi són presents ja que, la indústria és capaç de camuflar el seu nom utilitzant mil i una estratagemes per despistar-nos. Per exemple, algun dels noms que poden utilitzar en lloc de sucre són els següents:

  • Maltodextrina
  • Fructosa
  • Mel
  • Sucre invertit
  • Pasta de dàtil
  • Xeropa
  • Sacarosa

Però, encara que la mona es vesteixi de seda, mona es queda! Tots aquests noms són productes que al capdavall tenen el poder d’endolcir el producte i, en general, ens acaben aporten sucres simples afegits que volem evitar en la mesura del possible, sobretot parlant en el context de població general ja que, és cert, que en esportistes un altre gall cantaria.

I, aleshores… Com fem per identificar un producte lacti correcte? Doncs amb les dues regles següents i les seves especificacions segur que et puc ajudar a entendre-ho millor:

Regla 1: Que no porteu els ingredients esmentats anteriorment o que limiteu les vostres quantitats al màxim. És important llegir les etiquetes dels productes i no deixar-nos endur pels logos i colors cridaners que ens poden atraure.

(Nota important: si veieu que un iogurt o la llet en els valors nutricionals té sucre, no us preocupeu, perquè aquests són productes que de base contenen lactosa que és un sucre, però cal tenir en compte que és propi de l’aliment i que no ve afegit perquè ho veuríem a la llista d’ingredients).

Regla 2: En general, com menys ingredients, millor ja que, t’assegures que utilitzen només allò imprescindible per obtenir el producte final. Per exemple, la llet, l’ideal seria que sigui 100% llet i res més o, en el cas del quefir, que sigui llet amb ferments exclusivament.

(Nota important: no hem de tenir por del nombre d’ingredients sempre, en alguns casos, per elaborar alguns productes, cal fer diferents barreges d’ingredients per obtenir el producte final. Per exemple, als formatges poden fer falta el quall, sal , clorur càlcic… Però, hem de tenir en compte que són ingredients necessaris per desenvolupar el propi producte i, a més, es poden afegir espècies diferents com el romaní per potenciar sabors i crear productes diferents i, no per això es veurà afectada la qualitat del producte ).

Amb aquestes dues regles, serem capaços d’identificar lactis nutricionalment adequats per al nostre dia a dia.

Espero que t’hagi quedat tot clar, tens qualsevol dubte pots consultar qualsevol cosa amb mi a l’apartat de “Consulta el nutricionista”.

Ens llegim!