CatalanFrenchSpanish

Un esmorzar saludable per als més joves de la casa

L’esmorzar és possiblement la ingesta diària on pots trobar més conflictes, ja sigui perquè l’escoltes a la televisió o perquè algun familiar et diu que és el menjar més important del dia. Però… És realment tan important com ens volen fer creure?

Doncs la veritat és que no! No és que vulgui treure mèrit per esmorzar, sens dubte és una ingesta que es pot fer durant el dia, però és completament opcional. No et passarà absolutament res si no et ve de gust esmorzar i tampoc et passarà res dolent si esmorzes. A dia d’avui, sabem que cap ingesta no ha de ser obligatòria, sinó que ens hem d’adaptar a les preferències de cada persona.

Això sí, en cas de voler esmorzar, no tots els esmorzars són iguals i de fet, també és possible que sigui la ingesta diària on més mals hàbits hi ha inculcats i més productes poc saludables es consumeixen. Sobretot entre els més joves de la casa que solen utilitzar aquest moment per menjar tot tipus d’aliments ultraprocessats que poden anar des de galetes xocolatejades fins als cereals més ensucrats de la història.

Fins ara podem treure dues coses clares d’aquesta introducció:

  • Cap ingesta no és necessària ni obligatòria.
  • No tots els esmorzars són iguals.

Aleshores… Què li puc donar al meu fill si vol esmorzar i no vull donar-li productes de baixa qualitat nutricional?

Per respondre’t a aquesta pregunta, em basaré en una de les guies d’alimentació saludable que ja he fet servir en un post anterior que està adreçada als més joves i que va realitzar l’Agència de Salut Pública de Catalunya l’any 2020.

“L’alimentació saludable a l’etapa escolar” Guia per a famílies i escoles.

En aquesta guia, se suggereix que entre el nostre esmorzar i mig dia (en el cas de voler trencar el dejuni als matins) podem incloure grups d’aliments següents:

La combinació que ens suggereixen és:

  • Cereals integrals: com pa, torrades, cereals d’esmorzar sense sucres…
  • Lactis: llet, iogurt natural (sense sucres afegits) i, de manera més ocasional, formatges frescos o tendres. En cas de no prendre lactis, pots substituir-los per les versions vegetals.
  • Fruita fresca: en forma sencera, sense fer sucs.

I, òbviament, a aquest trio principal se li poden unir altres aliments saludables com: fruita dessecada, fruita seca, hortalisses, ous, peix en conserva, patés de llegums com l’humus…

Això, al capdavall, ens permet fer combinacions de forma gairebé infinita com, per exemple, les idees d’esmorzar que et deixaré a continuació:

  • Torrada amb humus i tomàquet a rodanxes amb un iogurt (pot ser de cabra, ovella, vaca…).
  • Porridge de civada amb llet, ametlles i nabius frescos.
  • Iogurt natural amb poma trossejada, canyella i cereals de blat de moro sense sucres afegits.
  • Llet amb cereals de desdejuni integrals sense sucres i un plàtan.
  • Macedònia de fruita amb iogurt i cacau pur.

Com veieu, es poden fer mil i una idees per fer atractiu i alhora saludable l’esmorzar, això sí, sempre que es vulgui esmorzar i, en tot cas, sempre es pot dividir l’esmorzar entre dues ingestes (el mateix esmorzar i la mitjana matí).

Espero que aquest article us hagi estat útil. Ens veiem!

 

Bibliografía:

  1. Alimentació saludable per a infants i joves. Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) [Internet]. [cited 2022 Jul 20]. Available from: https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/alimentacio_saludable/Publicacions/publicacions-alimentacio-infants-i-joves/