Són les postres lactis i les lactis el mateix?

Si un dia camineu pels passadissos d’algun supermercat i va a la secció de làctis, estic segur que si us pareu a llegir algun dels productes que s’hi troben, veureu que alguns tenen la denominació de “postres làctis”.

Però… Què són aquestes postres làctis? Són tan saludables com els làctis? Els hauria de consumir al meu dia a dia?

Segons el Departament de Desenvolupament Rural i Medi Ambient de Navarra, les postres làcties són aquells productes l’ingredient principal dels quals és la llet, obtingut després de l’elaboració culinària per tractament amb calor d’un o diversos productes alimentaris i finalment l’ aplicació de fred. Es presentarà envasat, disposat per consumir-lo i requereix refrigeració per conservar-lo.

I és aquí, a la pròpia definició on trobem el parany. És cert que ens diu que l’ingredient principal és la llet, però que vaig contenir altres productes alimentaris que, en la majoria de casos, són sucres afegits.

És per aquesta raó, per la qual no podem equiparar un làctia com pot ser la llet, un iogurt, voler naturals amb aquestes postres làcties perquè contenen una quantitat gens despreciable de sucres afegits i, fins on sabem, les recomanacions de consum de sucres afegits com més baixos siguin, millor!

De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ens recomana el següent pel que fa al consum de sucres lliures i/o afegits (en un article posterior desgranarem més que això):

  • En adults, es recomana un consum inferior a 25 grams al dia de sucres lliures i/o afegits.
  • En nens, es recomana un consum inferior a 15 grams al dia de sucres lliures i/o afegits.

I, és que, és més, en alguns casos, amb algunes d’aquestes postres làctiques, podríem arribar a superar aquesta ingesta màxima amb extremada facilitat. Per exemple, si agaféssim un refresc normal de cua, podríem superar fins per 2 el màxim de sucre que ha de consumir un nen, cosa que és una barbaritat.

Fins aquí, ja hem pogut veure que no podem comparar unes postres làcties amb un lacti, però ens queda un dubte.

A què anomenem postres lactis?

Alguna de les postres lactis més consumides a Espanya són les següents:

  • Natilles
  • Flam
  • Arròs amb llet

El meu consell? Abans de consumir unes postres làcties, substitueix-les per un lacti al natural, el teu cos i la teva salut t’ho agrairan a la llarga.