Són compatibles els lactis i l’exercici?

A mesura que ens endinsem al món de l’esport ens adonem que hi ha productes per a tot, que, si per sortir a córrer hi ha 100 begudes al mercat diferents que prometen que ens ajudaran a millorar la nostra recuperació i rendiment esportiu o, fins i tot, podem trobar una varietat infinita de barretes amb sabors diferents que ens prometen efectes beneficiosos (això sí, comprant-ne la marca en concret).

La qüestió d’aquest article és qüestionar-nos si realment tots aquests productes són necessaris per aconseguir aquests extres de recuperació en l’activitat física o podem aconseguir resultats similars amb productes més econòmics i que siguin d’un consum més freqüent que aquestes fórmules específiques.

Curiosament, fent una recerca per PubMed, em vaig trobar amb un article que em va cridar l’atenció de James LJ del 2019 en què analitzaven el consum de llet com a beguda de recuperació després de fer activitat física. Aquest estudi està basat en l’anàlisi de llet de vaca que, encara que és cert que no es podria extrapolar a altres tipus de llet, podria ajudar-nos a dilucidar i obrir noves línies de recerca cap a més varietats de llet i també a fer hipòtesis sobre punts i qüestions que podrien ser interessants.

En aquest cas, la investigació ha mostrat que la ingesta de llet postexercici té un impacte beneficiós tant en la recuperació aguda com en l’adaptació crònica a l’exercici. Alguns dels efectes que s’han observat del consum són els següents:

  • Optimització de la síntesi muscular
  • Correcte control del balanç energètic
  • Rehidratació (s’ha observat que la llet té contingut en electròlits similar a la majoria de begudes comercials dissenyades per a aquest fi)
  • Resíntesi de glucogen (producte essencial per a l’exercici correcte en l’entrenament)
  • Gestió en el dolor muscular

Aquests punts esmentats són importants característiques per les quals la llet pot ser interessant després de fer exercici físic, encara que cal especificar que això mai és tan simple perquè pot no ser òptima en tots els esports que existeixen, tampoc per a qualsevol persona, tampoc sabem com influeix el timing de quan prendre-la… Hi ha moltes coses que s’han de tenir en compte i les quals, avui dia, desconeixem.

Espero que aquest article hagi estat interessant, ens llegim aviat!

 

Bibliografía:

James LJ, Stevenson EJ, Rumbold PLS, Hulston CJ. Cow’s milk as a post-exercise recovery drink: implications for performance and health. Eur J Sport Sci. 2019 Feb;19(1):40-48. doi: 10.1080/17461391.2018.1534989. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30379113.