Quins lactis prioritzem al nostre dia a dia?

Ara bé, com ja comentem a l’article passat, segons les últimes guies de salut pública de Catalunya una persona pot consumir fins a 3 racions de lactis diàries, però és clar, no serà el mateix consumir 3 racions de formatge curat que 3 racions de llet perquè, en ser elaboracions diferents, distaran entre elles en l’aportació energètica i d’alguns macronutrients com els greixos encara que procedeixin de la mateixa matèria primera.

Aleshores… Quina és la solució? Doncs no hi ha una ciència certa sobre això, però guiant-nos per altres recomanacions que sí que s’utilitzen avui dia per millorar la qualitat de la dieta de les persones com:

  • Disminuir el consum de sal de la dieta
  • Reduir els greixos saturats

Podem fer-nos una idea que, sobretot, caldria prioritzar opcions menys curades i més fresques com, per exemple: iogurts, quefir, formatge tendre, llet sencera (o, en detriment, les seves versions semidesnatada o desnatada)… Encara que això sempre hi haurà que individualitzar-ho depenent de la situació de la persona, la cultura, els seus hàbits, gustos…

En aquest cas, imaginem-nos una persona que té el costum de consumir 3 racions de lactis al dia i que pateix hipertensió arterial que és una patologia on, depenent de l’individu, caldria reduir el consum de sal de la dieta.
Potser, en aquest cas, serà més pràctic que aquests 3 lactis siguin aquests productes més frescos i fermentats com el iogurt i el quefir i que, per a ocasions més puntuals, es reservi per consumir aquestes opcions més curades que per a la seva elaboració requereixen sal.

Però, per altra banda, suposem que aquesta persona no té cap malaltia associada, en aquest cas no estaria desaconsellat utilitzar una mica més de sal a la dieta (sempre que siguin menys de 5 grams diaris).
Potser, en aquest cas, no hi hauria cap problema en el consum de, per exemple, dues racions de lactis més frescos i fermentats com a iogurt o quefir i després, acompanyar una tercera ració de formatge semicurat o curat durant el dia.

Amb això m’agradaria plasmar que cada persona és un cas diferent i sempre cal individualitzar, però, en general, pot ser més interessant que la majoria de racions que consumim siguin de lactis tipus iogurts, quefir, formatge fresc, mató…

Si tens algun dubte respecte a quins aliments prioritzar, et llegeixo als comentaris!