CatalanFrenchSpanish

Què és la microbiota intestinal? És tan important com sembla?

El tracto gastrointestinal d’un ésser humà és la superfície d’intercanvi entre l’individu i l’exterior del cos més important que tenim, de fet s’estima que passen una 60 tones d’aliments durant tota la vida d’un ésser humà!

I no només és menjar, sinó que també hi ha exposició a infinitat de microorganismes que poden ser beneficiosos i que, en alguns casos, passaran a formar part de la nostra microbiota. S’estima que el nombre de microorganismes que habiten el nostre intestí s’estima que és 10 vegades més gran que el nombre de cèl·lules que componen el nostre organisme.

 

Si ens fixem en les dades anteriors podem apreciar que no són dades irrisories les quals puguem deixar de banda sense tenir-ne consideració, ja que cada cop s’observa més i més la importància de la microbiota en el nostre dia a dia.

El que no és tan clar és que tipus de microbiota és la ideal ja que depèn de moltíssims factors, entre ells, els nostres hàbits de vida, on vivim, quins aliments ingerim i un llarg etcètera.

El que sí que sabem és que la microbiota té diverses funcions que poden beneficiar l’individu com:

  • Ajuda a mantenir la integritat i la formació de l’epiteli intestinal que és imprescindible per a una correcta absorció de nutrients i la defensa davant de patògens que poden produir infeccions.
  • Regulació del sistema immunitari.
  • Produeixen vitamines des de 0 com la vitamina K, vitamina B12, vitamina B9…
  • Producció d’àcids orgànics (propionat, butirat…) a l’intestí gruixut que són absorbits i utilitzats per a diferents funcions com:
    • Tenen funcions relacionades amb l’expressió de gens, la destrucció de cèl·lules perjudicials, la proliferació i la diferenciació.
    • El butirat s’ha associat a activitats antiinflamatòries i anticancerígenes a més de ser la principal font d’energia de les cèl·lules que componen l’intestí gruixut.
    • Aquests àcids regulen la producció de lípids hepàtics i glucosa.
    • Regulació de la resposta inflamatòria.

Aquestes són algunes de les funcions que té la nostra microbiota en el cos humà i com podem veure són força importants ja que influeixen de manera significativa en la nostra salut.

Quan la nostra microbiota pateix alteracions és quan comencen a passar desajustos en aquestes funcions i poden aparèixer malalties com el sobrecreixement bacterià que pot causar molèsties intestinals, influir en l’absorció de nutrients, causar diarrees…

Per tot això, és realment important mantenir i cuidar la nostra microbiota, però tot això ho analitzarem amb més detall als següents articles.

Espero que us hagi semblat interessant com la nostra microbiota pot influir en la nostra salut. Ens llegim aviat!

 

Bibliografía:

  1. Thursby E, Juge N. Introduction to the human gut microbiota. Biochemical Journal [Internet]. 2017 Jun 1 [cited 2022 Sep 5];474(11):1823–36. Available from: /biochemj/article/474/11/1823/49429/Introduction-to-the-human-gut-microbiota