CatalanFrenchSpanish

Festes de Serralavella 2012

Ens podreu trobar a la VII Fira de Serralavella, el dia diumenge 18 de març.

Aquesta fira multisectorial, a on els productes artesans hi tenen un lloc privilegiat, es part  de les activitats que des del 14 de març s’aniran succeint a Ullastrell, amb motiu de les festes de Serralavella.

Ullastrell, per quaresma, ha sabut conservar una antiga tradició: la Serralavella. Un costum que antigament es trobava per diverses contrades de Catalunya però que ara només perviu en aquesta població del Vallès Occidental. Ullastrell l’ha sabut mantenir viva gràcies, sobretot, a l’escola, on cada any, puntualment, es serrava la Vella.

Serralavella, històricament, simbolitzava, pels nens, un moment de trencament dels quaranta dies de dejuni i abstinència. Aleshores,  cada dimecres del mig de Quaresma, els infants es passejaven casa per casa i cantaven cançons. Un cop finalitzada la ronda, els més grans els recompensaven amb ous, ametlles, dolços i alguns diners.

“Seguint la tradició, grups mixtos de nens i nenes van casa per casa cantant la cançó mentre van serrant un tronc per la meitat; les mestresses de casa els donen la «paga» que consisteix en ametlles, llaminadures, ous o diners”